True

HOITO-OPAS

Puukalusteiden hoitoPaljon vaivaa puisten huonekalujen vuoksi ei tarvitse nähdä – mutta vähän kuitenkin. Kun puhdistat oikein ja käytät suoja-aineita, puu säilyy kauniina ja kunnossa pitkään. Lue parhaat vinkit!

Näin hoidat puukalusteita


Heti alussa – muista puukalusteen pintakäsittely
Lakatut kalusteet, kuten Boknäs- ja Villinki-huonekalut, eivät vaadi suojakäsittelyjä, vaan ne ovat valmiita kannettavaksi kotona suoraan paikalleen. Sen sijaan esimerkiksi Kristensen & Kristensenin öljyvahatut kalusteet suositellaan käsittelemään hoitoaineella, jotta puun sävy tulisi parhaiten esiin ja kaluste pysyisi mahdollisimman hyvässä kunnossa. Guardian Protection Products tarjoaa laajan valikoiman huonekalujen hoitoon ja huoltoon tarvittavia tuotteita. Levitä aine puun syiden mukaisesti, anna vaikuttaa noin puoli tuntia ja pyyhi ylimääräinen pois.

Sijoita oikein – ota huomioon auringonvalo ja pattereiden paikat
Vältä puukalusteiden sijoittamista suoraan auringonvaloon tai aivan lämmityslaitteiden viereen. Auringon UV-säteet voivat haalistaa kalusteiden sävyä ja kuumuus vaurioittaa materiaalia. Koska puu on luonnonmateriaali, ideaali ympäristö sille on riittävän lämmin ja riittävän kostea. Periaatteessa puulle sopii sama ympäristö kuin ihmiselle. Liian kuiva huoneilma saattaa kuivattaa puuta, jolloin siihen voi tulla halkeamia. Toisaalta puukalusteita ei saa päästää myöskään kastumaan. Neste voi käyristää kalusteen, aiheuttaa halkeamia ja aukaista liimasaumoja

Käytä alusia – suojaa puupinta myös arjessa
Älä aseta mitään kuumaa tai kosteaa suoraan kalusteen päälle vaan käytä aina alustaa. Myös maljakoiden alla kannattaa käyttää suoja-alusia, sillä muuten puun hengittävyys voi heikentyä ja maljakon pohjasta jäädä pintaan jälkiä. Puhdista pölyt ja tahrat – pyyhi lika heti pois puisilta pinnoilta Perushuolloksi riittää, kun pyyhit pölyt nukkaamattomalla, kuivalla liinalla.

Jos kalusteeseen tulee tahroja, ne kannattaa poistaa tuoreeltaan nihkeällä liinalla, tarvittaessa voit käyttää puhdistusainetta. Jos puupinnalle kaatuu vettä, kuivaa se mahdollisimman pian. Boknäs- ja Villinki-kalusteiden lakkapintaan voi syntyä kosteudesta vaaleita jälkiä, kuten lasinpohjan rinkuloita. Nämä saa poistettua Liberonin Ring Remover -aineella, jota myydään rautakaupoissa.

Vitriinien lasiovet puhdistuvat parhaiten lasinpesuaineella ja lasille tarkoitetulla siivousliinalla. Vältä ammoniakkia sisältäviä puhdistusaineita, sillä ne voivat muuttaa pinnan harmaaksi. Metalliosat puhdistetaan pyyhkimällä nihkeällä liinalla ja tarvittaessa miedolla puhdistusaineella. Älä käytä metallille hiekkapaperia, karhunkieltä, happopitoisia puhdistusaineita tai valkaisuaineita

Siirrä nostamalla – varo raahaamasta painavia kalusteita
Jos siirrät kalusteita, nosta niitä, älä vedä lattiaa pitkin. Raahaamalla huonekalun liitokset saattavat löystyä ja lattiaan voi tulla naarmuja. Aika ajoin ruuviliitokset kannattaa tarkistaa ja tarvittaessa kiristää.Käsittele silloin tällöin – puupinta tykkää hoidosta
Öljytyt kalusteet on hyvä käsitellä kalusteöljyllä muutaman kerran vuodessa. Riippuu olosuhteista – kuten huonetilan kuivuus, lämpötilan muutokset ja auringonvalo – kuinka usein käsittely on syytä uusia. Pyyhi ensin pölyt ja levitä sitten öljy puunsyiden mukaisesti. Anna öljyn vaikuttaa puolisen tuntia, jonka jälkeen pyyhi ylimääräinen pois. Lakatut kalusteet voit halutessasi kiillottaa. Testaa kiillotusaine ensin huomaamattomaan kohtaan. Levitä sitten ainetta koko käsiteltävälle pinnalle. Pyyhi ylimääräinen pois ja kiillota pinta pyörivin liikkein kuivalla liinalla. Vahatut kalusteet kannattaa käsitellä aika ajoin kalustevahalla. Levitä vaha koko pinnalle, anna sen kuivua ja kiillota liinalla tai pehmeällä harjalla. Toista kunnes saat toivomasi kiiltoasteen.

Jos vahattuun tai öljyttyyn kalusteeseen tulee pintanaarmuja tai pinttyneitä tahroja, niitä voi koettaa poistaa varovasti hiomalla hienolla hiekkapaperilla. Hio puunsyyn suuntaisesti. Lopuksi poista hiontapöly ja käsittele pinta vahalla tai öljyllä. Kristensen & Kristensenin kalusteiden mustissa sävyissä (C3 ja C44) on petsin lisäksi lakka. Niille sopii Leather Masterin Beeswax Balm Paste -mehiläisvahatahna sekä Guardian Varnish Wash.

Varo naarmuja – suojaa puukalusteet lialta ja kosteudelta
Etenkin lakattujen puukalusteiden kanssa on hyvä olla tarkkana, etteivät ne naarmuunnu. Vältä siis hankausaineita sekä karheita puhdistusliinoja ja -tyynyjä. Myös vahvat alkaliset ja happoja sisältävät puhdistusaineet sekä voimakkaat liuottimet pilaavat lakkapinnan. Jos käytät kalustevahoja, käytä niitä maltilla. Pinta voi vaurioitua, kun poistat vahakerroksia.

Muista myös tämä! Puupinnan epätasaisuus, värin vaihtelu ja pienet halkeamat kuuluvat puun luonteeseen. Sävyerot johtuvat värivaihtelusta puun pinnalla. Väriin vaikuttaa myös se, onko kappale pinta- vai sydänpuuta, mihin vuodenaikaan puu on kaadettu ja miten se on kuivattu.

Kaipaatko lisätietoa?

Autamme mielellämme, ota yhteyttä myymälään!

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.